Osuuskumma kustantaa kummallista kirjallisuutta

Olen perustajajäsen Osuuskumma-kustannuksessa. Perustimme osuuskuntamuotoisen kustantamon vuonna 2012, ja sillä on tällä hetkellä noin neljäkymmentä jäsentä. Yrityksen kotipaikka on Tampere, mutta meillä on jäseniä ympäri maata, myös ulkomailla.

Haastateltavana

Saara Henriksson, Osuuskumma

Saara Henriksson - nimi kirjoitettuna allekirjoitustyyliin

Portti-voittaja Janos Honkonen:

Jotkut tekstit

vain haluavat tulla kirjoitetuksi

Valitsimme kustantamon yritysmuodoksi osuuskunnan, koska se sisältää vain vähäisen taloudellisen riskin jäsenille. Osuuskunnan jäseninä emme ole yrittäjiä, vaan osuuskunta jakaa tulon palkkana.

Kustannamme laadukasta kotimaista spekulatiivista fiktiota eli lähinnä science fiction - ja fantasiakirjallisuutta. Osuuskunta syntyi uransa eri vaiheessa olevien kirjoittajien ja kirjailijoiden yhteisestä tarpeesta saada julkaisukanava kirjallisuudelle, joka ei usein kiinnosta kaupallisia kustantajia.

Kuten kirjailijoiden tapauksessa usein on, osa jäsenistöstämme on töissä aivan muilla aloilla, osa on päätoimisia kirjailijoita. Joukkoomme kuuluu myös kääntäjiä, graafikoita, kustannustoimittajia ja markkinoinnin osaajia. Osa kirjailijoistamme julkaisee teoksia myös muiden, kaupallisten tai pienkustantamoiden kautta.

Yrityksen alkuvaiheessa kysyimme neuvoja muissa osuuskunnissa toimivilta ammattilaisilta. Kun Osuuskummaa perustettiin, yhtenä esikuvana oli runoilijoiden osuuskuntamuotoinen kustantamo, jyväskyläläinen Poesia. Kävimme myös Pirkanmaan TE-toimiston perehdytyksessä. Nyt kun toimintaa on takana jo lähes kuusi vuotta, olemme saaneet mentoroida myös uusien kustannusosuuskuntien perustajia!

Vakiintunutta toimintaa

Meillä on toimitusneuvosto, joka suunnittelee kustannusohjelmat noin vuodeksi kerrallaan. Hallitus asettaa toimitusneuvostolle budjetin eli raamit, joiden puitteissa teoksia julkaistaan. Julkaisemme noin kymmenen nimikettä vuodessa.

Meillä on myös aputoiminimi Kumma Literary Agency, jonka toimialana on käännösoikeuksien kauppaaminen.

Osuuskumma

Voionmaankatu 36 A 26,
33300 Tampere
Y-tunnus 2473179-9
Emme ota käsikirjoituksia vastaan muilta kuin osuuskunnan jäseniltä.
Kotisivut
Matkalla
Toivomme, että löydämme tulevaisuudessa yhä enemmän lukijoita tarinoillemme.

Kymmenen vuoden taival

Vuosien varrella olemme vakiinnuttaneet asemamme suomalaisena kustantajana. Osuuskumman antologioissa julkaistuille novelleille on myönnetty kaksi Atorox-palkintoa eli vuoden parhaalle scifi- tai fantasianovellille myönnettävää palkintoa. Kolme teostamme on ollut myös ehdolla Kuvastaja-palkinnon eli vuoden parhaan fantasiakirjan palkinnon saajaksi.

Kirja-ala on tällä hetkellä isossa murroksessa muun muassa digitaalisen julkaisemisen myötä. Pyrimme olemaan mukana tässä kehityksessä kehittämällä uusia tapoja paketoida tarina. Kaikista Osuuskumman julkaisemista teoksista on alusta saakka tehty myös sähkökirjaversiot. Myös kirja-alan keskittyminen asettaa haasteita, pienten kustantajien on usein vaikeaa saada kirjojaan kauppojen hyllyille. Pyrimmekin levittämään teoksiamme aktiivisesti siellä, missä lukijamme ovat, eli verkossa sekä erilaisissa kirjallisuustapahtumissa. Sieltä meidät löytää Osuuskumman myyntipöydän takaa!

Osuuskummassa meillä on vapaus tehdä itsenäisiä kustannuspäätöksiä. Se on iso voimavara, kun kutistuva markkina asettaa yhä ahtaammat raamit kaupalliselle kustantamiselle.

Parasta osuuskunnassa on, että siitä voi kirjoittaa ”me”-muodossa. Osuustoiminta on yhdessä tekemistä.