GG-Hoiva – päivinä vanhuuden onnellisen

Tutustuin Hanneen ja Riittaan aikoinaan yrittäjäkurssilla Muuruvedellä. Sen jälkeen olemme yhdessä kokeneet monenlaista päivää yrittäjän arjessa. Siksi halusin ehdottomasti GG-Hoivan mukaan Recentiin. Pyysin haastattelua Hannelta, joka asuu tätä nykyä Kauhavalla.

Haastattelijana

Janne Mononen, Recent

Yrittäjä kolmannessa polvessa

Miten oikein päädyit yrittäjäksi, Hanne Visti?

- Sekä isäni, että isoisäni olivat yrittäjiä ja veri veti kummasti minuakin. Luin geronomiksi Seinäjoen Amk:ssa. Mietin jo silloin, miten voisin työllistää itseni vanhusalalla.

Hanne jatkaa, että yksin hän ei kuitenkaan olisi uskaltanut ryhtyä yrittäjäksi. Hän tutustui nykyiseen yhtiökumppaniinsa yhteisessä työpaikassa Helsingissä. Siellä he olivat miettineet työssä ilmenneitä ongelmia, ja mitä he itse olisivat tehneet eri tavoin, jos kysymyksessä olisi ollut heidän oma yrityksensä. Tämä työkaveri oli Riitta Miettinen. Riitta oli yhdessä miehensä Juhan kanssa pohtinut jo aiemminkin oman yrityksen perustamista. Mutta toimiala oli vielä avoin. Ja niinpä kun he tapasivat Hannen, alkoivat kuviot muotoutua. He perustaisivat hoivakodin!

GG-Hoiva perustetaan Kaaville

-Siihen ratkaisuun me päädyimme. Ensimmäiset suunnitelmat yrityksen kotipaikaksi sijoittuivat Etelä-Suomeen. Lopulta monien asioiden ja vaiheiden summana päädyimme lopulta perustamaan yrityksemme Savoon, Hanne kertoo.

He tekivät rohkean päätöksen ja irtisanoutuivat vakituisista työpaikoistaan. Uuden yrityksen toiminta alkoi helmikuussa 2008 ja toimiala oli henkilöstövuokraus, yhtiömuoto osakeyhtiö.

- Alkuun yrityksessä työskentelin kuitenkin vain minä, mutta kun työtä alkoi olla enemmän, joutui yhtiökumppanikin äityislomaltaan sorvin ääreen.

Me tapasimme yrittäjäkurssilla, joten tiedän, että olet käynyt sen, mutta onko sinulla muita yrittämiseen valmentavia opintoja?

- AMK-opintoihin kuuluu yrittäjäkurssi ja se olikin ainut englannin ohella saamani viitonen todistuksessa. Kun olimme toimineet jo yrittäjinä vajaat parisen vuotta, kävimme vielä sen yrittäjäkoulutuksen. Sen lisäksi osallistuimme toimitusjohtajakurssille.

Olen erittäin iloinen siitä,

että saimme perustettua aika
mahtavan hoivakodin.

Pienyrittäjän osa ei ole aina helppo!

Kerro vielä yrityksen alusta, miten kaikki oikein meni?

- No talo ostettiin silloin helmikuussa ja remontin arvioitiin kestävän puoli vuotta. Minä olin muuttanut Kaaville joulukuussa 2007. Sitä ennen oli sovittu Moision kanssa, että kävisin hoitamassa lyhyen sijaisuuden siellä tammikuussa.

Töitä piisasi ja henkilövuokrauksen lisäksi he alkoivat tuottamaan myös kotipalvelua. Mutta sen puolen asiakkaita ei ollutkaan sitten tarpeeksi, joten se jäi lyhyeksi. Elokuun neljäntenä tulivat sitten ensimmäiset asiakkaat. Remontti valmistui siis ajoissa. Ja senhän tekivät pääasiassa Riitan puoliso Juha yhdessä isänsä kanssa, joka on eläkkeellä oleva rakennusmestari. Vain putki- ja sähkötyöt teetettiin ulkopuolisilla.

Mitä GG-Hoiva siis tekee?

- GG-Hoiva Oy tuottaa ympärivuorokautista yleisgeriatrista asumispalvelua yli 65-vuotialle ihmisille. Meillä on 30-paikkainen hoivakoti, jossa on kaksi ryhmäkotia. Sen lisäksi tuotamme ostopalveluna Kaavin kunnan palvelukeskuksen yöhoidon.

Sairastuminen muutti elämän suunnan

-Olin päätoiminen yrittäjä kevääseen 2016, jolloin jäi sairauden vuoksi sairaslomalle. Nykyään teen työt etänä Kauhavalta, eli käytännössä se tarkoittaa työvuorolistojen ja muiden kirjallisten töiden pyörittämistä.

Sairastuminen oli Hannelle melkoinen shokki, kun hän ei enää voinutkaan työskennellä rakastamassaan hoivakodissa.

- Elämäni arvot ovat menneet uusiksi oman sairastumisen myötä. Meillä pohjalaisilla kun työ on se kaikista tärkein asia. Minulle oli kova isku, kun en enää kyennyt puurtamaan niin kuin ennen.

Häneltä kiellettiin fyysisesti raskas työ, mutta myöskään pelkkä istumatyö ei käynyt laatuun. Se oli kova pala purtavaksi ihmiselle, joka on kasvanut pohjalaiseen puurtamiskulttuurin. Hannne isä on ollut ollut hänen tärkein esikuvansa. Isä koli kova tekemään töitä ja Hanne kulki usein hänen mukanaan.

-Haluamansa eteen on tehtävä paljon töitä, sen olen oppinut pienestä pitäen. Ja valitettavasti myös sen, että töihin mennään sairaanakin. Isäni työllisti itsensä ja yhtiökumppaninsa mattokutomossaan, mutta isoisälläni oli ollut iso mattokutomo jossa oli yli 30 työntekijää.

Lämminhenkistä läsnäoloa
GG-Hoiva on pieni hoivayhtiö, jolle hoivatyö on sydämen, ei bisneksen asia.

Nykyisin Hanne elää päivä kerrallaan. Suunnitelmat yrityksen laajentamisesta ovat saaneet väistyä. Hänen haaveensa oli saada markkinoille oikeasti hyviä ja laadukkaita vanhuspalveluja tuottavia hoivakoteja, joissa näkyy se, että vanhuksia rakastetaan ja arvostetaan.

-Mielestäni olemme tehneet hyvää työtä nykyisen hoivakotimme kanssa, vaikka ainahan sitä parannettavaa löytyy. Minulla on asioita jotka jäivät vaivaamaan, kuten se ettemme pystyneet laajentamaa toimintaa, mutta olen erittäin iloinen siitä, että saimme perustettua aika mahtavan hoivakodin. Olimme kuitenkin hyvin nuoria ja aloitimme täysin tyhjästä. Vaikeitakin aikoja on ollut ja niistä on selvitty. Koen siis menestyneeni yrittäjänä.

Golden geron

Vanhana tuntenut murheita en, riemuja vain, kohdata sain...

Mikä yrittäjyydessä kiehtoo?

Hanne kertoo, että mukavinta on vapaus tehdä asiat niin kuin haluaa. Hänelle on myös ollut hyvin tärkeää se, että hoivakodin toiminta on laadukasta.

- Ensimmäiset pari vuotta olinkin melkoinen tyranni vaatimustasoni kanssa ja sain kyllä kuulla siitä työntekijöiltämmekin. Myöhemmin he sanoivat, että oli hyvä kun joku piti niin kovasti kiinni laadusta. Ajan kanssa hyvä laatu ja palvelu muuttui meidän normaalityöskentelyksi, eikä kukaan enää ajatellut, että sen vuoksi joutuu tekemään normaalia enemmän töitä.

Onko paikkakuntasi yrittämiselle hyvä / huono? Millaisia uhkakuvia näet

Paikkakunta on pieni, mutta aika hyvin meille on asukkaita riittänyt. Joskus ollut jopa jonoa. Toisaalta yksikin tyhjä paikka vaikuttaa todella paljon, että välillä on tuntunut siltä, että isommassa kunnassa tyhjät paikat täyttyisivät nopeammin.

No niin, ylistäpäs nyt vähän itseäsi ja yritystäsi, sana on vapaa!

- Kehuinkin jo tuossa aiemmin sitä miten ihana hoivakotimme mielestäni on. Kun asuin vielä samalla paikkakunnalla saatoin mennä vapaa-ajallakin viettämään aikaa mummojen kanssa. Nautin siitä, että voimme tarjota heille elämyksiä. Olemme panostaneet todella paljon siihen, että huomioimme juhlat ja pyhät erilaisin askarteluin, herkuin ja tapahtumin. Suosikkejani olivat ehdottomasti leffaillat jolloin syötiin popcorneja ja juotiin limpsaa. Yrityksen nimi GG-Hoiva tulee sanoista Golden Geron, joka erittäin vapaasti käännettynä on kultainen vanhuus. Sitä ajatusta minä olin luomassa ja siinä me mielestämme olemme onnistuneetkin.

Yrittäjien viestinviejä

Eräs syy, miksi pystytin Recentin, oli mahdollisuus tuota yrittäjien viestiä eteenpäin. Siis siitä, miten maailma / nykyinen aika kohtelee yrittäjää?

- Mielestäni yrittäjien toimintaa voisi helpottaa monellakin tavalla. Verotus asioita voisi miettiä hieman. Lisäksi työntekijän oikeudet on melko kattavat, mutta vastuut jäävät vähemmälle. Haluaisin tähänkin muutosta, esimerkiksi irtisanomista helpottavia tekijöitä voisi miettiä uudestaan. Kolmas asia mikä on aina mietityttänyt, että yksityisen ja kunnallisen palvelun vaatimukset eivät kohtaa. Aluehallintovirasto on mielestänivaativampi yksityisiä kohtaan. Mielestäni vaatimukset pitäisi olla kaikille palveluntuottajille samat.

Voisitko ajatella enää astuvasi toisen leipiin?

- Olen työkokeilussa lastensuojeluyksikössä Pohjanmaalla ja täytyy myöntää, että aluksi oli hyvin hankalaa olla puuttumatta asioihin. Täytyi kuitenkin muistuttaa itseä, että täällä olen ihan pahnanpohjimmainen. Toisaalta se tuntui myös mukavalta, kun ei tarvinnut murehtia asioita. En voi varmaankaan enää koskaan olla täysipäiväisesti työelämässä, mutta mielelläni olen keikkaluonteisesti töissä muualla.

GG-Hoiva

GG-Hoiva Oy on nykyaikainen ja laadukas hoivapalveluja tarjoava yritys.
017 - 663 312

Jätä kommentti

(0 kommenttia)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.